Ahoj přátelé,
s kamarádem jedeme poprvé na Island pod stan 4.10-12.10. Budeme si půjčovat auto a chtěli bychom objet celý Road ring a sem tam udělat nějaký výlet.
Dočetl jsem se, že je na Island zakázaný dovoz uzenin. Budu si moci dovézt Adventure menu - expediční jídlo, již připravené v obalu? Nebo si musím jídlo nakoupit až tam? Letíme z Česka letadlem do Reykjavíku.
Za druhé bych se zeptal, zda nemáte nějaké praktické rady. Budeme vděčný za jakékoliv info.
ENJOY!
Zkušený odborník na Island
Re: Zkušený odborník na Island
Co se na Island smí a nesmí vozit najdete v našem průvodci na http://pruvodce.islandklub.com/index.ph ... _informace. Jsou tam i jiné praktické informace v dalších sekcích.
Kam se podívat vám poradí každý průvodce, turistický leták nebo třeba program nějaké cestovky. Určitě se stavte na Sněmovních pláních, u gejzírů, vodopádů Gullfoss a dále na jihu u vodopádů Seljalandsfoss, Skógafoss, u útesů Dýrhólaey, pláže Reynisfjara, ve Víku, evt. ke kaňonu Fjaðrárgljúfur, NP Skaftafell (aspoň na půl dne), ledovcové laguny Fjallsárlón a hlavně Jökulsárlón,uch... cokoliv z východních fjordů na co máte čas, NP Jökulsárgljúfur (Dettifoss, Ásbyrgi, Hljóðaklettar & Rauðhólar), okolí jezera Mývatn (spousta zasjímavostí a atrakcí nejméně na den i dva), vodopád Goðafoss, a když zbyde čas, cokoliv dalšího na severu nebo poloostrov Snæfellsnes (také už národní park). V těch NP se obvykle dá udělat i nějaká ta túra, zbytek jsou většinou jen zastávky u silnice s kratší procházkou.
Uzeniny jsem nikdy nevozil, ale myslím, že už to není tak zlé. Problém je asi dnes už hlavně se syrovými (nevařenými) věcmi, zvláště pak neevropského původu. Nevím jak výrobky jenom sušené nebo uzené. Expediční jídlo v originálním obalu by snad nemělo být problémem. Na ostrově nicméně koupíte kvalitní potraviny za slušné ceny, když víte kde nakupovat - zvláště mléčné výrobky.
Kam se podívat vám poradí každý průvodce, turistický leták nebo třeba program nějaké cestovky. Určitě se stavte na Sněmovních pláních, u gejzírů, vodopádů Gullfoss a dále na jihu u vodopádů Seljalandsfoss, Skógafoss, u útesů Dýrhólaey, pláže Reynisfjara, ve Víku, evt. ke kaňonu Fjaðrárgljúfur, NP Skaftafell (aspoň na půl dne), ledovcové laguny Fjallsárlón a hlavně Jökulsárlón,uch... cokoliv z východních fjordů na co máte čas, NP Jökulsárgljúfur (Dettifoss, Ásbyrgi, Hljóðaklettar & Rauðhólar), okolí jezera Mývatn (spousta zasjímavostí a atrakcí nejméně na den i dva), vodopád Goðafoss, a když zbyde čas, cokoliv dalšího na severu nebo poloostrov Snæfellsnes (také už národní park). V těch NP se obvykle dá udělat i nějaká ta túra, zbytek jsou většinou jen zastávky u silnice s kratší procházkou.
Uzeniny jsem nikdy nevozil, ale myslím, že už to není tak zlé. Problém je asi dnes už hlavně se syrovými (nevařenými) věcmi, zvláště pak neevropského původu. Nevím jak výrobky jenom sušené nebo uzené. Expediční jídlo v originálním obalu by snad nemělo být problémem. Na ostrově nicméně koupíte kvalitní potraviny za slušné ceny, když víte kde nakupovat - zvláště mléčné výrobky.
Naposledy oživil Anonymous v stř 09. led 2019 7:52:39